Sparat

Se nedan några bilder på den fantastiska konstruktionen av havtorns han- och honblommor. Bilderna är från den 2-3 maj 2017.

Hanblommor: Pollenet är skyddat i små tunnlar, sammanfogade till vad som på håll kan se ut som små bruna, skrumpna hallon. Tunnlarna är orienterade åt olika håll. Jag tänker att tunnelkonstruktionen också ger fart åt pollenet i vindens riktning. Pollen i tunnlar riktade åt andra håll ‘sparas’ till vind från annat håll. Det kan vara en fördel då honblommorna kommer fram successivt vartefter bladen växer fram (se bild på ‘honblommorna’).

Honblommor: Det är lätt att man missar honblomman hos havtorn. Den utgörs bara av en liten ljusgrön pistill, som kommer till synes vartefter bladen växer fram – dock bara hos ett visst antal blad (varierar). De blad där det utvecklas bär kommer senare att vissna och falla av och enbart lämna grenar med de vackra, orangefärgade bären.

havtornshanehavtorn hona

oxypetalum

KVÄLLSÖPPET

(Uppdaterat 2018-07-10, kl 16)

16 blommor igår natt. Det blir nog lika många inatt. Tyvärr dock inte i sin fulla fägring förrän vid 23-tiden. Hoppas att det passar! Välkomna!

(Uppdaterat 2018-07-09, kl 12)

Ikväll och imorgon kväll kommer jag att ha öppet (19 – 23 (eller längre)). Några få blommor öppnade sig igår kväll. Passade på att kolla tider: Blommorna börjar öppna sig strax före 21, den vita “klockan” (de lite bredare vita kronbladen) var öppnad kl 22, men de smalare vita och rosa kronbladen bakom (är det kronblad – eller kanske foderblad – Petra?) nådde inte sin “rätta spretighet” – som fullbordar blommans skönhet, förrän framåt kl 23.

Vill man bara uppleva den fullt utslagna blommans skönhet och doft så är det bara att svänga förbi framåt 23-tiden, annars är ni välkomna närhelst det passar er tidskalender – jag har kanske lite annan växtlighet vi kan tala om också.

Det blir nog kanske ett 10-tal knoppar som öppnar sig ikväll och kanske lika många imorgon kväll (jättesvårt att säga säkert).

VÄLKOMNA

(Uppdaterat 2018-07-06, kl 20)

Tänkte att jag skulle testa att ha min lilla gårdsbutik öppen mellan klockan 19 och 23  när min bladkaktus (Epiphyllum oxypetalum) blommar några av de närmaste dagarna. Det är väl ett femtiotal blommor som skall blomma denna gång. Alla öppnar sig inte samtidigt utan blomningen brukar fördela sig över tre, fyra dagar. Blommorna börjar öppna sig vid 9-tiden på kvällen, är väl fullt utslagna vid 10-tiden och vissnar ner under morgontimmarna. De har en bedövande, härlig doft.

Min planta är drygt fyrtio år gammal. Jag har skott om någon vill köpa. Jag har även nyslungad honung och havtornsmarmelad till salu. Och får- och lammskinn. Men det är inte kommersen som är det primära! Det är roligt om ni bara vill komma för att uppleva blomningen – “delad glädje”….

Svårt att säga i förväg, exakt när blomningen blir. Så kolla gärna här på min hemsida, så skall jag försöka ge besked om några blommor kommer att öppna sig till kvällen. Någon av de närmaste dagarna börjar de.

VÄLKOMNA

 

 

Tack Ann för de goda recepten med havtorn som du gjort! 

Orangeprickigt Karbybröd

Havtornen behåller sin färg efter gräddningen och gör att brödet ser trevligt orangeprickigt ut. Smart att fördubbla receptet och göra två bröd åt gången. De går utmärkt att frysa.

Ingredienser

2 dl havregryn
5 dl vetemjöl, rågmjöl eller annat mjöl du har på hyllan. Blanda gärna olika sorter.
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
Cirka en dl havtorn ur frysen
Ett halvt äpple i tärningar
4 dl fil eller naturell yoghurt
2 msk honung

Tillagning
Blanda ihop allt, lägg i en smord avlång form. Grädda i 175 grader i cirka 50 minuter

Karbyskorpor med havtorn och lingon 

Perfekta att ha hemma vid oväntat besök!
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl frysta havtorn
½ dl frysta lingon
1 knivsudd vaniljsocker
1 tsk malda pomeransskal
1 äggula till pensling 

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör rumsvarmt smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget.
Bland mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt havtorn och lingon,
vaniljsocker och pomeransskal. 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till
en längd på cirka 20 cm. Pensla längderna med äggvita.
Grädda i ugnen ung. 25 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader.
Skär längderna i 2 cm breda bitar och lägg bitarna på plåten med lite
mellanrum mellan varje.
Grädda i ugnen i 40 minuter och låt stå kvar i ugnen på eftervärme. 

SJÄLVPLOCK BLÅBÄRSTRY
2021-07-21: Självplock av Blåbästrybären är avslutad för i år.

Bären var mycket fina i år trots mycket torrt i marken vid skörd. Det som räddade det hela var säkert den fina våren med lagom värme och regn. Jag har tyvärr ännu inte fått ordning på bevattningen, men hoppas att det skall fungera bättre nästa år.

Det sötsyrliga, goda blåbärstrybäret anses vara mycket nyttigt och innehåller mycket vitaminer, kalcium och antioxidanter, mer än blåbär, svarta vinbär och tranbär sägs det.

I Japan och Ryssland har blåbärstrybäret länge varit ett mycket uppskattat bär och förädlingsarbetet  i framför allt Ryssland har resulterat i många, mycket goda sorter. På senare år har även universitetet i Saskatchewan i Kanada varit mycket framgångsrika i sitt förädlingsarbete och flera mycket intressanta sorter finns nu att tillgå därifrån.

På Karby finns ett tiotal olika sorter, både ryska och kanadensiska. Sorterna har lite olika mognadstid, så man kan skörda blåbärstrybär under både juni och juli. I år är det lite senare än vanligt.
Edit